HeikkiSalmela

Kuka meitä johtaa - kumileimasimet?

  • Heikki Salmela on hallituksen puheenjohtaja. Jätevedenpuhdistukseen keskittyvä Clewer Oy kuuluu Salmela-yhtiöihin.
    Heikki Salmela on hallituksen puheenjohtaja. Jätevedenpuhdistukseen keskittyvä Clewer Oy kuuluu Salmela-yhtiöihin.

Suomen tilanne on huonoin 50-vuotisen yrittäjäurani aikana, eikä aikaa ole enää rupatteluun. Jos olisin pääministeri, laittaisin ministerit – päätöksentekijät – päivittäin saman pöydän ääreen kuin konkurssiyhtiön hallituksen. Tiedän, että maata ei johdeta kuin yritystä, mutta johtamisen periaatteet ovat samat. Olen huolestunut maamme johtamattomuudesta.

Vaikuttaa siltä, että ministerien työajan valuessa edustustehtäviin he ulkoistavat todellisen päätöksenteon työryhmille ja käväisevät työpaikallaan lyömässä leimat papereihin.  Kansalle päätöksenteon sekasorto näyttäytyy kummallisena: maatamme ei johda kukaan, eikä päätöksille löydy vastuunkantajaa.

Syy ei ole ministeriöiden työntekijöissä, sillä heitä ei ole johdettu oikein. Luulen, että hekin ovat hämmentyneet johtamisen ja selkeän ohjeistuksen puutteesta. Yhteinen tavoite hämärtyy ja motivaatio katoaa väistämättä, jos esimiehelle on yhdentekevää, mitä töissä tehdään. Ministerit ja johtavat virkamiehet ovat ottaneet vastaan aseman vallan kahvassa, mutta eivät siihen liittyvää vastuuta.

Olen esimerkiksi jo vuosien ajan seurannut omakohtaisesti ympäristöministeriön välinpitämättömyyttä kiistellyn jätevesiasetuksen tiimoilta. Ympäristöministeri Ville Niinistölle toimitettiin tutkimustietoa, jonka mukaan asetuksen hyväksymä maaperäkäsittely ei toimi. Niinistön velvollisuus johtajana olisi ollut puuttua tilanteeseen joko vaatimalla tutkimustiedon todistamista vääräksi tai korjaamalla käytäntö. Jotkut kansanedustajistamme ovat ymmärtäneet ongelman. Kaj Turunen kirjoitti aiheesta Iltalehdessäkin viime viikolla julkaistun blogitekstin, jonka allekirjoitan 100-prosenttisesti.

Jos toiminta on samanlaista muissa ministeriöissä, on tilanne maassamme suorastaan järkyttävä.

Näin vaalien alla mielistelykilpailun ollessa kuumimmillaan on olennaisen tärkeää huolehtia siitä, että saamme päättäjäasemaan ihmisiä, jotka ovat oikeita johtajia: ahkeria puurtajia, jotka eivät suostu tinkimään oikeudenmukaisuudesta ja perustavat päätöksensä oikeaksi todistettuun tietoon.

Hallitukseen valittavien päätyö on päättää Suomen asioista. Antakaamme valta niille, joilla on aikaa ja kykyä sitä käyttää. Meriittien ei tulisi olla pitkässä poliittisessa urassa vaan osaamisessa. Muutokseen tarvitaan uutta näkemystä – ei niitä, jotka ovat maamme tähän tilaan saattaneet.

Haluaisinkin kuulla, onko muilla vastaavia kokemuksia ministereistä tai johtavista virkamiehistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän SannaEdelmanDomingues kuva
Sanna Domingues

Kansanedustajilla ei ole kompetenssia päätettävistä asioista useinkaan. Niinhän ei toki tarvitse ollakaan, mutta heidän on otettava selvää asioista, oltava tyytymättä eduskunnan sisäisen tietotoimiston selvitykseen ja haettava kilpailevia selvityksiä sekä opiskeltava ihan oma-aloitteisesti uusia asioita. Päättäjien on annettava määräaikoja ja pysyttävä niissä itsekin!

Selvityksillä en tässä tarkoita kaiken maailman konsulttiraportteja, jotka taas maksavat maltaita. Meillä on olemassa eri alan ammattilaisia valmiina vastaamaan eri aiheisiin, Tilastokeskus ja monta muuta laitosta, joiden raportteja ei juuri kukaan nyt lue. Niissä on osaltaan ihan hyvää materiaalia päätöksien pohjaksi. Kansaa olisi silti kuunneltava tässäkin asiassa.

Olen ollut viime aikoina tekemisissä eri kansanedustajien sekä ehdokkaiden kanssa, sillä he ovat halunneet oppia lisää yritysmaailmasta ja sen haasteista. Aika monella onkin suuria aukkoja yrittäjänä toimimisesta, mutta nostan hattua niille, jotka edes haluavat ottaa selville asioita!

Ismo Vanhatalo

Heikki Salmela on asian ytimessä!Allekirjoitan 100-prosenttisesti entisenä yrittäjänä hänen puheenvuoronsa! Näyttää vain näin vaalien alla taas, että sama meno tulee jatkumaan.Lähes kaikki vaaliehdokkaat, (harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta) jakaantuvat kahteen ryhmään,on suojatyöpaikan hakijat ja ns."poliittinen vahakabinetti" Ymmärrän hyvin, miksi ne kunnon johtajat,oikeat puurtajat eivät hevin viitsi lähteä tällaiseen porukkaan mukaan.Toivon kuitenkin,että tulevat päättäjät ottaisivat vaarin näiden menestyneiden kunnon johtajien neuvoista,ja yrittäisivät todella puhaltaa yhteen hiileen!!Pitäisi saada se kuuluisa TALVISODAN henki aikaiseksi,silloin suomi nousee taas.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Kyllä! Johtajuutta ja johtajaa kaipaan ainakin minä.

Toimituksen poiminnat