HeikkiSalmela

Huoli Suomesta

Työnteko pitää saada kannattavaksi niin työntekijälle kuin työantajalle.

Yleisradion eilen julkaisemassa Kova talous -haastattelussa ilmaisin huoleni Suomen tulevaisuudesta. Haastattelu on, kuten arvasinkin, herättänyt monissa negatiivisia ajatuksia, mutta koen, että olisi väärin olla nostamatta kissaa pöydälle. Saamastani palautteestakin kumpuaa viesti siitä, että vaikeudet ovat todellisia. Näkemykseni pohjautuvat omiin kokemuksiini puolivuosisataa kestäneen yrittäjäurani ajalta. En lähtenyt mukaan keskusteluun tavoitellakseni etua omille yrityksilleni.

Tärkein sanomani on se, että työnteko Suomessa pitää saada kannattavaksi niin työntekijän kuin työantajankin näkökulmasta. Kehityksen suunnan muuttaminen positiiviseksi edellyttää rohkeaa ja avointa keskustelua aiheesta.

Mainitsin Yleisradion haastattelussa Oy Suomi Ab:n; yrityksen, jossa jokaisella kansalaisella on tärkeä rooli. Samalla, kun korkeat työttömyysprosentit kauhistuttavat, isot kotimaiset työllistäjät työvoimaintensiivisillä aloilla ovat ahtaalla liian korkeiden henkilöstökustannusten kanssa. Työntekijälle ei jää riittävästi palkkaa käteen. Palkankorotukset menevät vuokranantajille ja elinkustannuksiin. Ongelma ei siis ole kansalaisissa. Tähän asiaan voidaan vaikuttaa ainoastaan lainsäädäntöä muuttamalla ja byrokratiaa purkamalla.

Talousyhtälössä myös koulutuslinjaukset ovat merkittävässä roolissa. Olemme maailman koulutetuin kansa, jonka tärkeimmät vientituotteet ovat puu ja sellu. Mihin katoavat pitkiin ja kalliisiin koulutuksiin panostetut rahat ja aika? Suuressa osassa ammatteja parhaan opin ja koulutuksen saisi työnteon ohessa.

Suomen taloustilanteen koheneminen on jokaisen suomalaisen etu, ja järkevillä päätöksillä kurssi on mahdollista kääntää. Nostetaan meidän kaikkien omistama Oy Suomi Ab tasolle, jolle se kuuluu, tekemällä työtä tehokkaasti.

 

YLE:n haastattelun voi katsoa tästä: http://yle.fi/uutiset/hesburgerin_salmela_sosiaaliturva_on_vienyt_suomal...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

heh, kerroit yksinkertaisimman ratkaisun itse, mutta ohitit sen "Työntekijälle ei jää riittävästi palkkaa käteen. Palkankorotukset menevät vuokranantajille ja elinkustannuksiin. "

Eli kustannukset on suomessa liian kovat elää, tähän auttaa kun poljetaan hintoja ja sitä kautta palkoissa on helpompi hyväksyä alemmatkin palkat.

Mutta aijai..kissa on pöydällä ja tabuun koskettu, jos joku valtiotasolla lähtisikin katsomaan mikä on riittävä voittoprosentti yritykselle ettei palkat ja hinnat maanlaajuisesti kiipeä maailmaa korkeammalle ja työn teettäminen käy kalliimaksi kuin sen maksimi tuotto on. (toiveunta)

Veikkaisin että älähdys olisi isompi kuin duunariosastoon ainoastaan osuva isku, jotka muuten ovat kaikki asiakkaita, ihan muuten vain voi kalahtaa moneen yritykseen pakkolait, kiertotien kautta vain.

Jos ei kauppa käy, jossain on vika, yleensä se on hinta, vähemmän riskiä on kuitenkin myydä monta halpaa nopeasti, kuin yksi kallis ja harvoin.

Voisi ahneet katsoa peiliin, ovat tämän itselleen tuoneet ja sormi ojossa halutaan että vika korjataan jostain muualta.

Caruna yhtenä esimerkkinä miten varallisuus siirretään Suomesta pienellä verosuunnitelulla, niin kauan kun kaikki haluaa samanlaista siivua tuotoista minimi veroilla, Suomi on tässä jamassa ja pysyy.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Yksinkertaisesti vastaus on markkinatalous, kaikki Kartellit ovat vapaan talouden este Caruna on siitä hyvä esimerkki, eli hyvä palvelu ja oikeat hinnat ovat kovia eli tähän sinun ajatukseen minä en kaipaa yhtään virkamiestä enää lisää " valtiotasolla lähtisikin katsomaan mikä on riittävä voittoprosentti yritykselle".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kirjoituksesta. Voisitteko hieman avata näkemystänne 45 tunnin työviikosta, mikä Ylen haastattelusta tekemässä nettiuutisessa korostui? Kutsuin blogissani tuota Ylen siteeraamaa kommenttianne hutilyönniksi.

Ylen nettiuutisjuttu: http://yle.fi/uutiset/hesburgerin_salmela_sosiaali...

Minun aiheesta kirjoittamani bloggaus: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21276...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Aloittelevaan työntekijän tulee päästä heti johtajan palkoille ja yrittäjän tulee saada heti toimestaan 100% katetta. Se on valtakuntamme probleema.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Aika mielenkiintoinen matemaattisesti tuo 100% kate, tarkoittanee että joutuu varastamaan raaka-aineet ym. Lienee muuten mahdottomuus.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Hesburgerin Salmela tylynä yhteiskuntasopimuksesta: Sosiaaliturva on vienyt suomalaisten työhalut "

Asia ei ole näin, työttömät vain joutuvat turvautumaan yhteiskunnan tarjoamaan tukiverkostoon. Työstä meillä on puute, ei halukkaista työnsuorittajista.

Suomessa työttömiä 220.000 - 550,000, lähinnä kyse kenen laatimia tilastoja katsoo. Laman 1993 kokeneena, katsoon työttömiä olevan 600,000 tästä osa kurssitettavana tai muuten tukityöllistettyinä.

Ehkä nämä työttömätkin työllistävät, Hesburgerin palkkaamia nuoria.

Mielestäni kotimarkkinoilla toimivan yrityksen ei kannata syyllistää työttömiä, mekin olemme Hesburgerille potentiaalisia asiakkaita.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Näistä asioista on vaikea puhua ja löytää oikeat sanat, varsinkin syyllistäminen on minulle vierasta. Meillä Suomessa yrittäjiä syyllistetään usein, miksei he anna töitä ym. Haluaisin ensin kysyä kuka on yrittäjä ja kenen pitäisi olla yrittäjä joka antaa työpaikan? Minäkään en varmasti täyttänyt yrittäjän tunnusmerkkejä kun tähän ”leikkiin” lähdin, työläisperheen rahattomana lapsena, jolla ei ollut muuta kun usko itseensä, että saa jotain aikaiseksi, teemme tarkoituksenhakuisesti monesta asiasta liian monimutkaisia jotta tekemisestä muodostuu mahdottomuus.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Tarkoitan että tehtäisiin enemmän töitä jopa 45 tuntia viikossa samalla palkalla kunnes valtion velka on hoidossa, näin ei tarvitsisi leikata hyvinvointivaltion eduista ja ostovoima säilyisi, tietenkin tämä on uhraus, mutta jos on kyse kotimaamme pelastamisesta, niin minä ainakin olen siihen valmis.

Reijo Jokela

Jos ongelma on kysynnässä, niin eikö tuo 45 tunnin työviikko silloin lisää työttömyyttä? En ainakaan usko, että työnantajat kovinkaan paljoa turhaa porukkaa listoilla pitävät.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Minä uskon että työ luo uutta työtä ja toimeliaisuutta, se on kaiken menestyksen alku

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #8

"Minä uskon että työ luo uutta työtä"

Hallitus taas uskoo että lisää työntekijöitä (maahanmuuttajia) lisää työtä. Nämä uskomukset sinänsä eivät perustu kuin uskoon eikä näillä ole mitään perustetta jos puhutaan tuottavasta ja lisäarvoa tuottavasta työstä.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #16

Minulle usko on paljolti kokemusperäistä

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #8

Eli yksi menestyneimpiä ryhmiä historiassa ovat olleet puuvillapeltojen orjat.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #17

Pitänee tutustua tähän historiaan, jos vaikka saisi sieltä jotain ideaa. Kun puhut orjista niin ei tarvitse mennä historiaan, tästä on ”mukava” puhua ikään kuin se olisi historiaa, käyn vuosittain Bangladeshissa meidän koululla https://www.hesburger.fi/hesburger-yrityksena/vast... ja saan onnekseni nähdä lasten perheitä ja olosuhteita siellä, meille jotenkin kaikille olisi se kokemuksena hyvä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #41

Orjuudesta puheenollen.
Tämä sukupolvi elää hyviä aikoja kun on käytettävissä aasialainen halpatyövoima marketit kattoon saakka.
Aikaisemmat sukupolvet joutuivat tekemään vaatteista lähtien suomalaisin voimin joka ei silloinkaan ollut niin suhteellisesti halpaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

Tarkoittanet ihan vakavissasi, että jos hampurilaisia tehtäisiin 12,5% nykyistä enemmän, se lisäisi muutakin kuin kalliin ruoan heittämistä roskiin?

Yhteiskunta ei ole osakeyhtiö.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #33

Pakko kysyä mikä luku 12,5% on, ja miksi ruokaa pitää heitää roskiin?

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Ongelma lienee Suomessa se, että raha ei kierrä.

Edes koulutetuilla ei ole rahaa ostaa esimerkiksi ravintolapalveluita.

Ravintoloitsijalle voisi olla eduksi sekin, että ravintolatyöntekijällä on palkallaan varaa käydä asiakkaana ravintolassa. Eikö vain?

Näin ainakin kertoo Nick Hanauer, sijoittaja ja miljardööri USA:sta.

Maalaisjärjelläkin tämä on ymmärrettävissä.

Vaikka työaikaa pidennettäisiin kuinka paljon tahansa, se ei tuo lisää ostovoimaa. Eli kulutuskysyntä ei lisäänny, vaikka työaikaa pidennetään kuinka paljon hyvänsä.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Vaikka työaikaa pidennettäisiin kuinka paljon tahansa, se ei tuo lisää ostovoimaa ” Minusta aika ei olekaan se ratkaiseva vaan se mitä saadaan aikaiseksi, tuskin kukaan voi olla sitä mieltä oleskelemalla saadaan ostovoimaa, minä en ainakaan.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Valtion velka hoituu nykytilanteessa vain maksamalla lisää veroja. Tai poistamalla yhteiskunnan palveluja. Mehän voisimme lopettaa vaikkapa teiden auraus talvisin. Sehän on mitä räikeintä sosialismia se. Ja Talvivaaraan meillä on varaa. 600000 euroa päivässä. Mutta koulutukseen meillä ei ole varaa. Ei se auta että tehdään töitä viikossa 12,5% pidempään, jollei siitä koidu yhteiskunnalle lisää verotettavaa.

Suomen Heikki Salmelat ovat saaneet mittavia veronalennuksia.

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197983...

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/211904...

Terveisin.

Ingmar Forne

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Heikki Salmela, kiitos vastauksesta. Totta on, että olemme valtion velkaantumisen ja suurtyöttömyyden kanssa hyvin vaikeassa tilanteessa. Toivon, että järjestöt ja maan hallitus saavat nyt yhdessä aikaan joitain kilpailukykyä ja julkista taloutta kohentavia päätöksiä, ja mentäisiin vihdoin edes oikeaan suuntaan työllisyyden osalta. Omista työtunneistani en pidä kirjaa.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Minusta nämä ovat juuri "elämän ja kuoleman kysymyksiä" Minä toivoisin että kansalaisina ottaisimme itseämme ”niskasta” kiinni ja ryhtyisimme toimeen eikä odoteta että hallitus ja joku muu tekisi se. Meillä on heidän tekemisistään nyt vähintään 10v. kokemus joka ei herätä toivoa, ainakaan minussa, siksi lähdin tästä nyt puhumaan.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Suomen fiksut ja koulutetut eivät valitettavasti istu hallituksessa, ainakaan tällä hetkellä. "Tuottamattomille" älyköille on entistä enemmän kysyntää, kun demokratia on tuottanut meille idiootin hallituksen.

Kaikkien täytyy syödä ja sillai, vaatteita tarvitaan ja kattoo pään päälle. Ja ettei tulis nyrkki- tai puukkomatseja poikasten keskellä pihamailla, yhteisestä hyvinvoinnista pihamailla tulee pitää huolta ennen kuin piittaamme vähääkään toissijaisuuksista. Talouden tulisi palvella ihmistä, ei toisinpäin.

Hallitus ja monet muut vähäosaisimpien kurittamista suosivat tahot ovat joko ihan pihalla tai sitten hyötyvät suunnitelluista tulonsiirroista (mm. työntekijältä työnantajalle).

Monet tekevät jo nyt pyyteettömästi töitä työnantajalleen omalla ajallaan, mikä kertonee melkoisesta sitoutumisesta. En näe sitä mekanismia, millä työajan lisääntyminen "pelastaisi" meidät (minusta) kuvitteellisilta uhilta. Eikö meidän tulisi tässä työttömyyden suossa mieluummin jakaa työtä ja laatia lakeja mikä mahdollistaisi sen?

Tämä hallitus on päättänyt ajaa hyvinvointivaltiota alas. Kaikki toimet ovat alasajoa, ei hyvinvointivaltion mahdollistamista.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Minusta tähän on vastaus, kannattaa ryhtyä yrittäjäksi ja palkata se on kaikille luvallista ja vie tämän maan nousuun

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Oma intohimoni on jotain yhteiskuntapoliittista yhteistä hyvää edistävää, joten yksityisiltä markkinoilta on vähän vaikeata löytää asiakkaita.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #11

Tämä on juuri se yrittäjän ongelma, pitää löytää maksava asiakas

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Ja:

Kukapa ei olisi valmis vaikka 45 tunnin työviikkoon, jos sillä sanotuista ongelmista päästäisiin. Mutta kun ei päästä. Työvoiman hinnalla voidaan kilpailla orjuuteen saakka.

Yhtenä asiana koko talouskasvun mielekkyys tulisi vakavasti kyseenalaistaa. Oikeasti pitäisi mennä maapallo eellä, elämä eellä jne. Talous on ihan vihon viimeisin muka-tärkeä asia.

Yrittäminen on jonkin asian myymistä. On ihmisiä, jotka haluavat tehdä ja tuottaa, mutta eivät ole kiinnostuneita tuloksen kiskomisesta markkinoilta. Itse olen sitä mieltä että turhaa skeidaa on jo liikaa, ja kaiken uuden tuottamisesta olisi säällistä pidättäytyä. Eikä tämä ole ehkä edes mielipidekään, joku varmasti voisi todistaa sen faktaksi. (Sen luontonen kurja vielä olen että mieluummin annan ylimääräisen tavarani ilmaiseksi kuin pyydän siitä jotain hintaa.)

Ruokaa pitää syödä, lämpöä ja puhtautta tarvitaan, mutta yrittäminen - eikä toisaalta työntekokaan, tai talouskasvu - ole itseisarvo. Elinolot sen sijaan voivat sellaista ollakin.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #14

"Työvoiman hinnalla voidaan kilpailla orjuuteen saakka" Tekijän on "myytävä" työnsä tuloksen parhaaseen hintaan tai katsoa muita mahdollisuuksia.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #20

"Tekijän on "myytävä" työnsä tuloksen parhaaseen hintaan tai katsoa muita mahdollisuuksia." Entä jos ei ole muita mahdollisuuksia? Jos on varaton? Perhe elätettävänä yms.?

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #27

"Perhe elätettävänä yms.?" Tästä se lähtee, haluan kannustaa kaikkeen omaan tekemiseen, se luo motivaatiota ja usko parempaan

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #45

Ja viimeistään viimeisenä vaihtoehtona se kannustaa rikollisuuteen.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #14

"Ruokaa pitää syödä, lämpöä ja puhtautta tarvitaan, mutta yrittäminen - eikä toisaalta työntekokaan, tai talouskasvu - ole itseisarvo. Elinolot sen sijaan voivat sellaista ollakin".
Jotenkin voisit minulle selittää kun en ole ikinä tajunnut, että jos tuo työnteko eikä yrittäminen eikä talouskasvu ole itseisrvoja kenellekkään, niin millä näitä elinoloja kehitetään? Taas miksi elinolot voisivat olla se itseisarvo? Esimerkiksi asuntojen, yhteiskunnallisten rakenteiden jne. kehittäminenhän on juuri riippuvainen noista kolmesta.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #34

”jos tuo työnteko eikä yrittäminen eikä talouskasvu ole itseisrvoja kenellekkään, niin millä näitä elinoloja kehitetään? ” Olet oikeassa eihän kehitystä tule jos ei sitä haluta tehdä, ” Taas miksi elinolot voisivat olla se itseisarvo?” Tähän tarvittaisiin poliitikko vastaamaan, minun arvot ovat jotenkin sisäänrakennettuja, eli kaikki mitä teet niin tee se hyvin ja sydämellä.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #34

Tarkoitin elinoloilla kaikkea sitä, mikä tuottaa meille hyvät elinmahdollisuudet. Jos talouskasvu alkaa vaatia liian suuria uhrauksia, olisi korkea aika miettiä vakavasissaan toisenlaista taloussysteemiä.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #52

"miettiä vakavasissaan toisenlaista taloussysteemiä" Mikähän se olisi? Naapurissa on melko pitkä testi toisenlaisesta, ja senkin jäänteet eivät ole tuoneet maailmaan vakautta.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #56

Esimerkiksi rahajärjestelmä tulisi uudistaa vastaamaan reaalitalouden tarpeita finanssitalouden sijaan. Mutta jo ihan kansallisella tasolla tulojen tasaamiseen tähtäävät toimet olisivat ensisijaisia. Nykyhallitus (ja muutamat edellisetkin) on ajanut päätöksillään sen sijaan tuloerojen kasvua.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #52

Ei elämä tästä paljoa parane kun aasialaiset tekevät orjapalkalla kaiken tarvitsemamme edullisesti.
Toisin oli edellisellä sukupolvella kun ei ollut halpatyövoimaa apuna.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #88

Olet oikeassa, maailmassa on satoja miljoonia ”orjia” heidän valmistamia tuotteita ostelemme mielellään päivittäin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vallitsevan talousjärjestelmän tarkoitus on tuottaa voittoa omistajille ja kilpailla maiden kanssa jotka käyttävät orjatyövoimaa.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Näin se menee, olemme osaa maailman taloutta, kiinnittivät nuo sanat ” voittoa omistajille” pienen kysymyksen, oletko sinä omistaja jos et ole niin mikset olisi, mahdollistaisit jollekin toiselle työtä, sana voitto nähdään monesti” rikollisena” mutta valitettava totuus on ilman sitä ei tulla toimeen.

Pekka Iiskonmaki

Miksi yrittäjien pitäisi kantaa huolta Suomen taloudesta, kun sitä ei tee valtion palkattu johto?

Yrittäjän ensisijainen tehtävä on pyörittää yritystään. Yritys pitää perustaa sinne, jossa toiminta on kannattavaa ja motivoi.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Ei pidäkään, se hoituu samalla kun pystyt maksamaan palkat ym. ja pystyt tekemään esim. vientikauppaa, minusta kaikkien pitäisi olla huolissaan kotimaamme tilasta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Nostetaan meidän kaikkien omistama Oy Suomi Ab tasolle, jolle se kuuluu, tekemällä työtä tehokkaasti."

Mistä syystä näet, että valtion pitää olla yhtiö? Minusta valtiota ei voi pyörittää kuin yritystä. Ehkä yksi iso syy ongelmiin on juuri tämä ajattelu.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

" Ehkä yksi iso syy ongelmiin on juuri tämä ajattelu." Sanoisin että siinä saattaa on juuri syy kun sitä ei ole tehty.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ja sitten vaan perustelemaan vastauksesi.

Pekka Iiskonmaki

#19
Sveitsiä johdetaan hyvin pitkälti kuin yritystä. Sveitsi ei ole edes merivaltio.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kannatatko siirtymistä suoraan demokratiaan kuten Sveitsissä? Ihan en itse oivalla yhteyttä yrityksiin.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #26

Mekin voisimme olla kun Sveitsi, jos haluaisimme, siellä on luotu yrityksille olosuhteet jotka ovat mahdollistaneet heidän korkean elintason, ” Kannatatko siirtymistä suoraan demokratiaan kuten Sveitsissä?” Vaikeaa sanoa kun en tunne asiaa tarkemmin, uskon kuitenkin mitä lähempänä päätöksenteko on sen parempi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #47

Kommentissasi 39 peräänkuulutat vapaan markkinatalouden nimeen. Tässä sanot, että Sveitsin valtio on luonut yrityksille sellaiset olosuhteet, että tästä kakusta on valunut kaikille se korkea elintaso.

Vapaassa markkinataloudessa minun käsitykseni mukaan ei luoda kenellekään eikä millekään mitään olosuhteita, vaan siinä kaikki toimivat vallitsevien olosuhteiden mukaan (täysin vapaassa ei ole edes sääntöjä, johon en usko kenenkään pyrkivän). Ero on kielellisesti pieni, mutta merkitykseltään iso.

Valtion tehtävä on luoda kaikille kansalaisilleen hyvä elintaso. Mikäli erityisesti yrityksille lähdetään luomaan olosuhteita, niin miten taataan, että kaikki yritykset pienistä suuriin saavat saman kohtelun? Suomessakin tukipaketit vääristävät vääjäämättömästi kilpailua. Minusta valtion tulisi keskittyä infraan, eikä yritysten välisiin politikointeihin. Yhtiö tai yritykset eivät ole mitään ilman siellä toimivia ihmisiä, joten asioiden hoitokin pitää kulkea ihmisten hyvinvoinnin kautta.

Sveitsi ja Hollanti ovat valinneet sellaisen politiikan, jolla yrityksiä todellakin paapotaan. Monet muut maat kärsivät tästä politiikasta, eikä asialle kuitenkaan ole pystytty tekemään mitään. Rahojen piilottelu ja verojen kierto ei palvele kansalaisten parasta, vaan vain pienenpienen osan ihmisten etua. Todellisuudessa kyseessä on kauppasota eri maiden välillä.

Varsinkaan monikansallisilta yhtiöiltä ei voine odottaa mitään yhteiskunnan hyvän ajamista? Loppupeleissä kaikki jaettava syntyy työnteon kautta, ja silloin puhutaan ihmisistä. Yritys voi olla väline siinä, mutta mikään itseistarkoitus se ei ole. Arvostan suunnattomasti yrittäjiä, mutta mihinkään yhteiseen muottiin he eivät mahdu.

Noista syistä johtuen en mitenkään näe, että Suomi voisi olla yritys. Mikäli Suomi olisi yritys, niin miten se kohtelisi kilpailijoitaan, ja miten ajatus poikkeaisi kommunismista? Taloudenhoito voi olla yritysmäistä, mutta se onkin sitten jo aivan eri asia.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #55

Meillä on kovasti eri näkemys asiasta, en halua lähteä väittelemään asiasta, minun näkemyksen varmasti arvaa joka perustuu yritysten luomiin työpaikkoihin ja sitä kautta motivoituneeseen tekemiseen, jossa arvostetaan tuloksellista työtä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #47
Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #61

"yritykset maksavat omistajilleen 11 miljardin euron ennätysosingot". Tämä on totta, mutta toimittajan ammattitaidottomuutta tai sitten tarvetta myydä lehteä. Kysehän on siitä, kun pörssiyrityksissä on oman pääoman tuottovaatimus ja kun Suomessa ei ole kohdetta johon investoimalla saisi kyseisen tuoton, niin johto suosittelee vanhojen voittovarojen jakamista omistajille, jotka valitettavasti sijoittavat ne tällä hetkellä ulkomaille jossa on saatavissa tuottoja. Näin toimii valitettavasti markkinatalous useasti, kun on kyse isoista pörssiyhtiöistä jossa on kansainvälinen omistus. Suomalainen perheyritys esim. me emme ole juurikaan jakaneet osinkoja vuosien saatossa ( tällä hetkellä ei ole voittojakaan ) .

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #74

Onkohan kyse vain vanhojen voittovarojen jakamisesta? Tuon rahan valuminen ulkomaille on kyllä iso ongelma kotimaiselle kysynnälle.

Iso ongelma tässä on myös se, että ilmeisesti kysyntä ei riitä uusiin investointeihin kotimaassa. Lisäkustannusten laittaminen työntekijöiden piikkiin ei kasvata ostovoimaa, joten kysyntäkään ei tule kasvamaan. Kun sitten valtio ja kunnatkin leikkaavat kulutustaan, niin miten ja mihin yritysten tuotteet saadaan myydyiksi? Tällä tahdilla suomalaiset tulevat jämähtämään neljän seinän sisälle murehtimaan.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #78

Kyllä pankit ja vakuutusyhtiöt ovat tehnyt hyviä tuloksia ja voiva jakaa osinkoja voitoistaan. Tätä ”ongelmaa” ei todellakaan ole työllistävillä yrityksillä. Olet oikeassa kun raha on täältä lähtenyt niin se ei palaa yhtä helposti kun lähti. Selkeästi sanottuna olemme rakentaneet tänne ”himmelin” jonka tehottomuus on uskomatonta, tähän on vaan ainoa lääke ryhdytään itse ajattelemaan ja tekemään TÖITÄ.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Missä yrityksessä työntekijät saavat äänestää miten yritystä johdetaan?

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #28

”Missä yrityksessä työntekijät saavat äänestää miten yritystä johdetaan?” Hyvä kysymys, minä ajattelen parasta johtamista on kun yrityksessä tehdään yhdessä asioita, näin toimitaan useasti perheyrityksissä. Varsinaiseen päätöksentekoon osallistujien on otettava myös taloudellista vastuuta joten siitä on vaikeaa äänestää esim. kuka laittaa velkakirjaan nimen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Työajan pidennys ei takaa tuottavuuden kasvua, päinvastoin, Ruotsissa ja Saksassa keskustellan työajan lyhentämisestä ja työ uudelleen jakamisesta. Heikki Salmela, kohtuullisen pitkään elänneenä, kuten minäkin, muistaa varmaankin ajan jolloin yritysjohtajien palkat olivat vielä kohtuullisella tasolla. Nyt, kun yritysjohtajien ahneus on saanut täysin kohtuuttomat mittasuhteet, niin on moraalitonta, että tässä tilanteessa, johon joutumisessa kyvyttömillä yritysjohtajilla on oma suuri osuutensa, hyvänä esimerkkinä Nokia, huudetaan palkansaajat pelastamaan Suomi oy:n.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

"Työajan pidennys ei takaa tuottavuuden kasvua" Olet oikeassa varsinainen aika ei ole se ratkaiseva tae vaan mitä saadaan aikaiseksi, ja se on pitkälle johtamiskysymys. Meillä on paljon niin sanottuja hyväveliverkoston tuomia johtajia jotka eivät ole paikallaan omien ansioiden perusteella ja näitä on paljon niin yrityksissä kun yhteiskunnan leivissä soluttautuneena, puhut ahneudesta se ei ole ainoastaan yritysjohtajien ”hyve”, kyllä se maistuu myös hakaniemen herroille kun paikka sattuu ja niitä sattuu. Nämä ovat juuri niitä asioita jaosta olen halunnut herättää keskustelua, mihin heitä tarvitaan, voisimmeko ryhtyä itse ajattelemaan.

Samuli Miettinen

Hei,
Hesburgerissa lienee suuri osa työntekijöistä osa-aikaisia? Jospa heille annettaisiin ensin täydet tunnit ja sitten vasta täysaikaisten tunteja lisätään.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Meillä on varmasti paljon osa-aikaisia henkilöitä, juuri työn luonteen vuoksi se sopii monelle hyvin. Koulutamme vuosittain työelämään noin 2000 nuorta henkilöä, jotka monesti tulevat ensimmäiseen työpaikkaansa ja he monesti tekevät työtä opiskelun ohella, meillä ei ole paljo puhuttuja nolla tuntisopimuksia, uskon että olemme hyvän työnantajan maineessa se on ainakin minun ja perheemme tavoite.

Reijo Jokela

"elämä eellä jne. Talous on ihan vihon viimeisin muka-tärkeä asia".
Tuo on erittäin helppoa ratkaista henkilökohtaisella tasolla. Suomessahan voi vapaasti jättäytyä kaikkien noiden talouskasvun hedelmien ulkopuolelle. Irtisanoutuminen ja pidättäytyy nostamasta talouskasvun hedelmiä tukina. Onnellisuus lienee taattu.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Näin se on, jokaisen oma valinta. Minä olen tottunut että perheessä jokainen tekee oman osansa. Miksei yhteiskunnassa ?

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

Mä en jaa sitä näkemystä kanssanne, että ihmiset mieluummin jäisivät loikoilemaan tukien varassa kuin tekisivät jotain hyödyllistä ja mielekästä. Näkemyksillenne ei löydy reaalimaailmasta tukea muutenkaan. Kyllä ihmiset pitävät ainutlaatuisia elämiään merkityksellisinä ja haluavat luonnostaan toimia.

Hyvän yhteiskunnan tulisi tunnustaa myös taloudellisesti tuottamaton työ arvokkaaksi silloin kun se lisää hyvinvointia.

45 tunnin työviikolle en ole oikein nähnyt muita perusteita kuin "uskon" siihen että se auttaa. Miten niin auttaisi? Mikä on se mekanismi? Aikanaan taisteltiin säällisen 40 tunnin työviikon puolesta ja nyt kun se on saavutettu, halutaan palata takaisin?!

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #54

” jäisivät loikoilemaan tukien varassa kuin tekisivät jotain hyödyllistä ja mielekästä.” Saattaa näin olla, minun ajatus perustuu omaan tapaan toimia, en periaatteessa tee mitään mikä ei ole pakko. Yritän kaiken delegoida toisille, se on saattanut olla minun menestyksen salaisuus ja sillä on saatu töitä toisille. Katsoin eilen Ylen TV uutisia jossa thaimaalainen perhe kertoi maksaneensa talonsa ja autonsa poimimalla mustikoita Suomessa ajattele minkä matkan takana heidän marjat ovat, meillä on ne aivan nurkan takana olisiko tässä jotain vastausta ja ajatusta pohdintaasi. ” säällisen 40 tunnin työviikon puolesta ja nyt kun se on saavutettu” Kysyn sinulta mitä tarkoittaa saavutettu otamme 10 miljardia velkaa vuodessa, olisiko tässä siihen syy.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #57

Tapasi toimia, että mieluummin delegoit muille, ehkä selittää oletustasi siitä, että muutkin tekevät vain sen mikä on pakko? Ilmeisesti pidät kuitenkin siitä delegoimisesta, Uuteen suomeen kirjoittamisesta yms.? Tekemisiä nekin.

Jos mustikoiden poiminnasta maksettaisiin niin, että siitä saatavilla rahoilla voisi maksaa talon ja auton Suomessa, olisi metsään tunkua. Mustikan poimintaan kykeneville suomalaisille se voi toki olla kiva lisätienesti, mutta ympärivuotiseksi elättäjäksi siitä ei Suomen hinnoilla ole.

Ei varmasti ole 40 tunnin työviikko velkaantumisen syy. Taustalta löytyy mm. jenkeistä alkanut finanssikriisi, Nokian myynti ulkomaille, Venäjän pakotteet, Saksan menestys (Saksan ylijäämä on muiden euromaiden alijäämää) jne.

Koska euromaissa kilpailemme toistemme kanssa ja täysin järjettömästi samoilla keinoilla, on kilpailun tie loputon. Aina tulee joku joka tekee halvemmalla, ellemme pidä oikeuksistamme kiinni. Palkalla tulee elää, kun taas ylettömän rikastumisen ei tulisi olla kenenkään oikeus tilanteessa jossa tänäkin päivänä Suomessa jonotetaan leipää yhteensä kilometrien pituisissa jonoissa.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #59

Otin vaan mustikat yhdeksi esimerkiksi. kun ne ovat ilmaisia ja kaikille vapaasti saatavissa kuten kaikki mitä voimme jokamiehenoikeudella metsistä noutaa, on todella harmillista että metsiin jää sadoilla miljoonilla tuotteita. ” Nokian myynti ulkomaille, Venäjän pakotteet” tähän voisi lisätä vielä lukemattomia maailman ongelmia jotta selittäisimme vaikeutemme, todellisuudessa näistä ei johdu Suomen ongelmat.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #66

"todellisuudessa näistä ei johdu Suomen ongelmat." Miten niin eivät johdu? Mistä sitten?

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #72

Yritin sanoa se YLE:n haastattelussa. Mitä iltalehdet ovat värittäneet paremmin myyviksi. Korosta otin asian esille, kun Suomessa valitettavasti ei uskalleta puhua oikeista asioista, minulla ei ole mitään tarvetta saada itselle mitään etua.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #76

Tulkitsiko toimittaja oikein, että tärkein syy on mielestäsi sosiaaliturvan aiheuttama työmotivaation puute? Tälle näkemykselle ei löydy faktapohjaista perustetta.

Edellinen hallitus pienensi työnantajamaksuja, jotta työnantajien olisi helpompi työllistää, mutta näin ei kuitenkaan käynyt.

Minusta tarkastelet asiaa melko suppeasti, ellet tiedosta Nokian, Venäjän, Saksan ja jenkkien finanssikriisin osuuksia asiaan.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #77

Ymmärrän hyvin vaikeuden mieltää näitä asioita, nämä asiat on suurimmalle osalle työllistäville yrittäjille täysin selviä, ja niistä on vaikeaa aloittaa tässä väittelemään. Mitä tulee suppeaan näkemykseen, niin olen yli 200 yhtiön hallituksen puheenjohtaja, myös eri teknologia-aloilla. Yritän sanoa nämä muistelot Nokia perään on turhaa syiden hakua. Toisaltaan sinänsä esim. Nokia oli hyvä esimerkki miten lähes maailman paras yhtiö parissa vuodessa on ohi, syy ei tehty oikeita asioita, toiset olivat innovatiivisempia. Näin toimii markkinatalous

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #79

Tarkastelet asiaa (vain) yrittäjän näkökulmasta. Suomi tunnustetaan maailmalla kuitenkin erittäin hyväksi maaksi yrittää, niin on vähän outoa, jos yrittäjät valittavat olosuhteista, joissa joutuvat toimimaan. Jos yritys ei menesty, vikaa voisi todella lähteä etsimään itse yrityksestä, ei Suomen oloista. Vaikka yrityksille on aiemminkin ojennettu auttavaa käyttä, eivät yritykset ole palkanneet lisää työvoimaa (sen sijaan osinkoja on jaettu ja irtisanottu porukkaa enemmän).

En ymmärrä - voisit selventää? - miten 45 tunnin työviikko tuottaessaan enemmän tavaraa lisäisi työllisyyttä? Voisimme olettaa, että tuotteet olisivat sitten hitusen halvempia, mutta kuluttajat vastaavasti köyhempiä. Jos tuotteet eivät mene kaupaksi nytkään, menisivätkö sitten? Kannattaako valmistaa jos tuote ei myy? Olisiko tällaisenkin yrittäjän syytä katsoa peiliin, eikä etsiä vikaa olosuhteista, joissa ei oikeastaan ole yrittäjän kannalta hirveästi vikaa?

Palaan vielä kilpailuun Saksan kanssa. Kilpailemme samoilla markkinoilla, ja toistan, Saksan ylijäämä on muiden euromaiden alijäämä. Kaikki ei voi voittaa. Näin toimii markkinatalous.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela Vastaus kommenttiin #82

"Jos yritys ei menesty, vikaa voisi todella lähteä etsimään itse yrityksestä, ei Suomen oloista." Tässä on juuri se ongelma, työllistävien yritysten tilanne ei ole näköjään yleisesti tiedossa, siksi lähdin puhumaan tästä, voit tulla etsimään ihan vapaasti, minäkin voin esittää 200 yritystä tarkastukseen, näitä on todellisuudessa kymmeniätuhansia. Ymmärrän hyvin, että et ymmärrä, mutta yrittäjyyden perusteiden selvittäminen on tässä melko raskasta.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen Vastaus kommenttiin #84

Ymmärrän, ja tiedän ainakin sen, ettei sosiaaliturva tai mikään muukaan tee työttömistä työhaluttomia. Haluja on, töitä ei.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Hei Heikki
Ihan kiva että pystyt työllistämään työntekijöitä kestävällä tavalla, mutta pystytkö maksamaan palkkoja sen verran anteliaasti (siis tehdystä työstä), että työntekijäsi sinun yrityksestä saamallaan palkallaan, ovat kykeneviä esim. maksamaan vuokransa paikkakunnalla ilman toimeentulotukea ja asumistukea.

Ja kuinka monta palkatonta työntekijää työllistät TE-toimiston tuella - noin keskimäärin vuodessa.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

” mutta pystytkö maksamaan palkkoja sen verran anteliaasti” Maksamme työehtosopimusten mukaiset palkat kaikille myös eri näköiset lisä lakien mukaan, siihen että pystymmekö, voin sanoa että ravintolamme henkilöstökulut ovat nousseet tässä vuosien saatossa liikevaihdosta mitattuna 25% - 40% ja ravintoloiden kannattavuus on tappiolla.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuinkahan monennen kerran totean näilläkin sivuilla. Työttömyys on kallein yksittäinen menoerä Suomineidon tilinpäätöksessä. Paitsi että se kaikkine johdannaisineen on hillittömän iso kulu se on myös vähän helkkarinmoinen menetetty tulo. Kun nämä luvut summaa, niin ei ihme, että ollaan tässä jamassa.

Tottakai maamme elää viennistä, mutta se ei ole eikä saa olla itseisarvo. Sisämarkkinoiden toimivuus ja se, että raha kiertää, sillä on merkitystä.

Tavalliselle tamppaajalle ei sinänsä ole väliä miten paljon tienaa rahaa/palkkaa. Se mitä rahalla saat onkin toinen juttu. Kaikki eivät voi olla rikkaita, päivänselvä asia. Kohtuullinen toimeentulo ja se, että on varaa asua ja ostaa välillä jotain kivaa riittää useimmille.

ALV ja muut kulutukseen sidotut verot ovat tosisiassa este talouskasvulle. Olkoonkin että ne ovat iso siivu valtion tulopizzassa ei poista sitä tosiseikkaa, että ne omalla tavallaan ruokkivat kikkailua ja harmaata taloutta.

Lomakeskukset ja kylpylät olisivat tupaten täynnä ruåttalaisia ja Norjalaiset pitäisi sitoa lämpöpatteriin kiinni, jos tiettyjen myyntiartikkeileden sisäfileestä alkaen hintataso voitaisiin laskea sellaiseksi mitä ne tosiasiassa ovat. 10% alv läpi linjan. Onko se niin mahdoton ajatus.....

Onhan näitä keinoja työllisyyden parantamiseen. Priorisoinnista lienee kysymys ja siitä kuinka verotuloja ja velanottoa käytetään. "Lähes" täystyöllisyys ja siihen satsaaminen saattaisi olla se halvin vaihtoehto.

Ai niin Salmela, seuraavan kerran kun vaihdat venettä. Entisenä venemyyjänä isojenkin sellaisten parissa työtä tehneenä. Suosittelen harkitsemaan, että teetätät sen kotimaassa yksilöllisesti. Tekijöitä esim. pohjanmaalta löytyy ja suunnittelutaitoa. Samaa suosittelen muillekkin , meinaan ei tule takuuongelmia ja hinnatkin ovat kohtuullisia.:):):)

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Kiitos mahdollisuudesta perheessä on ollut Pohjanmaalta tullut vene.

Timo Hakkinen

Asiat ovat paljon monimutkaisempia kuin osataan edes kuvitella.
Jos pienpalkkaisten työntekijöiden palkkoja lasketaan, niin välittömät ja välilliset verokertymät pienenevät sekä toimeentulo-/ asumistukimenot
lisääntyvät. Vastaavasti palkkojen korotukset lisäävät verotuloja ja vähentävät
tukiaisia ja mikä tärkeintä pienpalkkaisten lisätulot ohjautuvat kulutukseen
eli hampurilaisten myynti kasvaa ja yksikkökustannukset pienevät kasvaneen voluumin myötä.
Olet täsmälleen oikeassa, että asumiseen ja elämiseen kuluu kohtuuttoman
iso osuus palkoista ja mikä murheellisinta isolle osalle eivät palkkatulot edes riitä kattamaan kuluja eli ovat veronmaksajien elätteinä.
Vuokrien nousun syynä on isolta osin asumistuet ja toimeentulotuet, joista
hämmästyttävän iso osa vuokrista maksetaan. Lähes kaikki maahanmuuttajat ovat
näiden tukien piirissä olivat töissä tai eivät.
Veronmaksajana koen tilanteen kestämättömäksi, eikä nykyhallitus ole
lupauksistaan huolimatta lähtenyt rakenteellisiiin korjauksiin.
Suomi on keskisuuren kaupunkin kokoinen maailmalla, jossa on yksi kaupunkin johtaja, pari kolme sairaalaa ja yliopistoa. Suomessa on lähes neljäsataa
kaupungin ja kunnanjohtajaa, halintojhtajaa jne korkeakouluja, sairaaloita
lähes joka kylällä. Ei liene ihme, että ollaan kestävyysvajeessa, kun pitää
harvenevien veronmaksajien elättää em joukkioita.
Sen sijaan hallitukset ovat käyneet kaikkein heikompiosaisten kukkarolla jo vuosikausia kuvitellessaan näin saatavan tilannetta korjattua.
Suomi ja kreikka ovat ainoita taantuma maita euroopassa, joissa kummassakin on ollut käytössä samat lääkkeet.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Pitkälle näin valitettavasti koko Euroopalla on todellinen ongelma, rahaa painetaan markkinoille 50 miljr. viikossa ja siitä huolimatta talous ei lähde nousuun, kun rahat menee syömävelkaan.

Käyttäjän katjapaavilainen kuva
Katja Paavilainen

EKP painaa rahaa pankeille, jotka sijoittavat ne varmoihin kohteisiin, eli ulkomaille. EKP:n elvytys ei näin ollen toimi eikä tule toimimaan. Rahat eivät siis mene syömävelkaan, vaan ne sijoitetaan ulkomaille. Pankeillahan onkin pyyhkinyt ihan hyvin viime aikoihin asti.

EU edellyttää kaikilta mailtaan samaa lääkettä talouskriiseihinsä, Kreikka ja Suomi eivät ole ainoita. Lääke on väärä, koska kaikki eivät voi voittaa. (Kolmannen kerran) Saksan ylijäämä on muiden maiden alijäämä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Uskon ymmärtäväni, mistä Salmela kirjoittaa markkinataloudesta, ahkeruudesta, tuottavuudesta ja siitä, että maksava asiakas on ydinasia, koska haluan sen ymmärtää.

Joutuessani työttömäksi, minulle alettiin maksaa ns. ansiosidonnaista työttömyysetuutta. Koin sen - isossa perheessä kasvaneena - velvoittavan minuakin. Siksi tarjouduin tekemään etuuteni kompensaatiokai oman alani työtä ilman erillistä 'palkkaa' - se olisi kiitokseni yhteiskunnalle em. huolenpidosta.
Ajatuksenani oli myös säilyttää ammattiosaamiseni, v erkostoni, mielen-/terveyteni, itsekunnioitukseni ja perheeni hyvinvointi: kaikki oivia perusteiteita kannusteiksi tuohon valintaan

Tyypillistä oli se, että niin ei voinut tai saanut tehdä - Suomessa. Sen lisäksi minua sätittiin eri puolilta ns. väärärinajattelusta. :-)

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Sinussa on yrittäjän asennetta, kiitos siitä.

Käyttäjän kaapro1 kuva
Kaapro Manner

Aivan. Asuminen on yksinkertaisesti liian kallista, erityisesti pääkaupunkiseudulla. On monia syitä vuokrien nousuun. Muuttoliike tietysti, mutta on myös muita tekijöitä. Pieniä asuntoja on rakennettu poliittissista syistä liian vähän, ei ole opittu rakentamaan halvemmalla, rakentamatonta maata ei veroteta kunnolla, asumistukia maksetaan liian monelle kasvukeskuksissa (ei-työssäolevien pitäisi hakeutua asumaan kauemmas) ja pienempiä kaupunkeja ei tehdä senioreille niin houkutteleviksi, että pk-seudulta vapautuisi asuntoja nuorille. Asuminen on kalliimpaa kuin verrokkimaassa Saksassa, joten sen takia julkinen sektori maksaa meillä niin paljon. On pakko maksaa korkeampia palkkoja, kun ihmiset eivät muuten saisi vuokraa maksettua.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Olet täysin oikeassa, eli markkinatalous ei toimi tässä (täytyy olla joku syy, olisiko se hyväveliverkosto jolle korkeat vuokrat on elin ehto kuka muuten on suuri vuokranantaja joka nosti lähes 100 miljoona voittoja loppuvuodesta) pääkaupunkiseudulle pitää rakentaa asuntoja niin paljon että vuokrat laskee.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiken kaikkiaan toivon, että EK ilmoittaa, milloin maahamme on saaapunut tarpeeksi elinkeinoelämän toivomaa työvoimareserviä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kaiken kaikkiaan toivon, että EK ilmoittaa, milloin maahamme on saaapunut tarpeeksi elinkeinoelämän toivomaa työvoimareserviä.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

PERUSTULO. Ja kaikki työnteko rahallisesti kannattavaksi siihen päälle. Niin yksinkertaista se olisi, mutta ei kelpaa joillekin tahoille yhteiskunnassa. Siksi asia etenee niin toivottoman hitaasti.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Kaikki tavat on otettava harkintaan

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Muistelen lukeneeni Hesarista taannoin artikkelin selviytyjätyypistä joka sinnitteli erilaisten tukiaisten avulla ja ilmoitti suoraan päin naamaa että häntä ei työnteko kiinnosta eikä hänellä ole ensimmäistäkään aikomusta mennä töihin.

Äärimmäistapaus todennäköisesti, mutta yritän sanoa että työnteko ei ole usein hauskaa, sitä tehtiin ennenvanhaan että saatiin ruokaa lautaselle. Onnelliset kutsumustyöhön pääsevät taitavat joka tapauksessa jäädä vähemmistöön.

Käyttäjän HeikkiSalmela kuva
Heikki Salmela

Minä täytän kohta 70 ja minulle työ on elämäntapa ja sanoisinko motivoivaa, varsinkin voi ja saa kehittää jotain uutta tämän soisin kaikille mielellään.

Toimituksen poiminnat